Kraamzorg

Hielprik en gehoortest

Neonatale hielprikscreening

Hielprik en gehoortest Neonatale hielprikscreening Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte wordt bij het kind wat bloed afgenomen uit de hiel. In het laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten (zoals cystic fibrosis, schildklieraandoening, sikkelcelanemie). Snelle opsporing van deze aandoeningen kan ernstige schade in de lichamelijk en/of geestelijke ontwikkeling van je kind voorkomen of beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Deelname aan de neonatale hielprikscreening is niet verplicht, maar wordt door ons wel aangeraden.

Zie voor meer informatie: www.rivm.nl/hielprik

De hielprik wordt bij je thuis uitgevoerd door een screener die werkzaam is bij het consultatiebureau. Bij hetzelfde bezoek voert de screener de neonatale gehoorscreening uit.

Neonatale gehoorscreening

Voor de ontwikkeling van je kind is een goed gehoor belangrijk. Kinderen die niet goed horen, kunnen problemen krijgen met de ontwikkeling van taal en spraak.

Bij pasgeboren baby’s kan met een gehoortest een eventueel gehoorverlies vroeg worden ontdekt.
Hoe eerder dit gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen.Dit is gunstig voor de taalspraakontwikkeling.

Bij de gehoortest krijgt je kind een zacht dopje in het oor. Door dit dopje klinkt een zacht ratelend geluidje. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaatje meet het gehoor van je kind. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Meestal slaapt de baby gewoon door. Na de test krijg je meteen de uitslag. Soms kan de test mislukken doordat er bijvoorbeeld smeer of water in het oor zit. De gehoortest wordt dan op een later moment herhaald.

Zie voor meer informatie: www.rivm.nl/gehoorscreening