Kraamtijd

Voeding voor je kind

Het is nuttig om tijdens je zwangerschap na te denken of je borst- of flesvoeding wilt geven aan je kind.

Voor sommige vrouwen een makkelijke keuze, voor anderen niet. Je keuze zal afhangen van je eigen gevoel, eventuele eerdere ervaringen en je medische voorgeschiedenis (ziekten, operaties of medicijngebruik).

Wat je ook besluit: wij respecteren beide mogelijkheden!
Verloskundige Praktijk Brielle & Westvoorne

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest gezonde en natuurlijke voeding voor een kind. Het draagt bij aan de ontwikkeling van je kind en aan zowel jouw gezondheid als die van je kind. Zo bevat borstvoeding antistoffen die je kind tegen infecties beschermt. Daarnaast zullen bij kinderen van ouders met een erfelijke aanleg voor allergische aandoeningen, minder vroeg en minder hevige klachten ontstaan. Vrouwen die borstvoeding hebben gegeven blijken op latere leeftijd een lager risico te hebben op borst- en eierstokkanker.

Borstvoeding kan voor sommige vrouwen, voornamelijk in de eerste twee weken na de bevalling, zwaar zijn. De voeding moet op gang komen en je bent bezig om het aanleggen van je kind onder de knie te krijgen. Zodra de borstvoeding op gang is en je voldoende geoefend hebt, hebben veel vrouwen plezier in het geven van borstvoeding.

Cursus Borstvoeding

Er zijn cursussen om je te informeren over het geven van borstvoeding en alles wat hierbij kan komen kijken. Vraag bij onze assistente na waar en wanneer deze cursussen zijn.

Flesvoeding

Besluit je flesvoeding te geven, dan is het handig vlak vóór de bevalling voeding (voor babies van 0-6 maanden), flessen en spenen in huis te halen. Wij hebben geen voorkeur voor een bepaald merk: alles is wat ons betreft even goed. Wanneer er allergieën in de directe familie voorkomen is het wel belangrijk hypoallergene flesvoeding te geven.

Tips over flesvoeding

Na de bevalling zal de kraamverzorgster je alles uitleggen over het maken van een voeding, de hoeveelheid, de temperatuur ervan en het schoonhouden van de attributen.

Vitamine K en D

Beide vitaminen kun je in druppelvorm bij een drogist halen.
Let erop dat het speciaal voor baby’s is en de juiste dosering bevat.

Borstvoeding

Geef vanaf de 8e dag na de bevalling de volgende vitaminen bij:
Vitamine K: 150µg per dag (t/m leeftijd van 4 maanden)
Vitamine D: 10µg per dag (t/m leeftijd van 4 jaar)

Flesvoeding

Geef vanaf de 8e dag na de bevalling de volgende vitamine bij:
Vitamine D: 10µg per dag (t/m leeftijd van 4 jaar)

Waarom extra vitamines geven?
Vitamine K bevordert de bloedstolling en vitamine D bevordert de botontwikkeling.