Zwangerschap

Zwangerschapsklachten


 • Aambeien

  Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Ze kunnen jeuken en pijn doen. Aambeien komen vaker voor in de zwangerschap door een verminderde terugstroom van het bloed naar het hart, maar ook door wat verslapte vaatwanden.

  Bij een moeizame stoelgang kunnen aambeien toenemen en gaan bloeden als er geperst wordt.

  Bevorder de stoelgang door voldoende te drinken (minimaal 1,5-2 liter vocht per dag),
  vezelrijk te eten (bruin brood, groente, fruit) en voldoende te bewegen

  Mochten de aambeien erg veel klachten geven, meld dit bij ons zodat wij een verzachtende zalf kunnen adviseren.


  Bandenpijn

  Bandenpijn is een pijn die ontstaat, doordat de spierbanden die de baarmoeder dragen, uitrekken. Het voelt als een stekende pijn aan de zijkant van de buik en liezen en treedt dus voornamelijk op tijdens een (snelle) groeiperiode van de baarmoeder. Bandenpijn is niet gevaarlijk.

  Vermijd plotselinge bewegingen, til niet te zwaar en wissel lichaamshoudingen af


  Bloedverlies

  Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap en dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies.

  Helderrood bloedverlies vanaf 16 weken zwangerschap behoeft altijd aandacht.

  Neem bij bloedverlies altijd contact met ons op.


  Bloedneus en tandvleesbloedingen

  In je zwangerschap raken slijmvliezen, zoals aan de binnenkant van je neus en mond, beter doorbloed. Hierdoor gaat het makkelijker bloeden, bijvoorbeeld bij het snuiten van je neus of het tandenpoetsen. Dit is geheel onschuldig.

  Zorg voor een goede mondhygiëne en laat eventuele tandvleesontstekingen behandelen bij de tandarts


  Brandend maagzuur

  Onder invloed van zwangerschapshormonen, verslapt de kringspier tussen de slokdarm en de maag. Hierdoor kan er maagsap in de slokdarm terecht komen en brandend gevoel en zure oprisping veroorzaken. Naarmate de zwangerschap vordert, kun je er meer last van krijgen, omdat je maag meer in de verdrukking komt door de groeiende baarmoeder.

  Advies bij brandend maagzuur:

  1. Vermijd voedingsmiddelen, die prikkelend werken op je maag en dus klachten van brandend maagzuur kunnen verergeren.
   Hierbij kun je denken aan koffie, sinaasappelsap, vet of sterk gekruid eten en koolzuurhoudende dranken.
  2. Slaap met een extra kussen of zorg ervoor, dat het hoofdeind van het matras wat hoger komt te liggen.
  3. Melkproducten (melk, vla) binden het maagzuur en deze producten kunnen dus klachten van brandend maagzuur verminderen.

  Werken bovenstaande adviezen niet afdoende, haal dan na overleg met ons bij de apotheek of drogist tabletten of een drankje, welke helpt tegen brandend maagzuur.


  Emoties

  Voor de meeste mensen is de zwangerschap een periode met grote veranderingen. Zwangerschap gaat gepaard met veel verschillende, soms wisselende emoties voor jou en voor je partner. Dit kunnen positieve en negatieve emoties zijn.

   

  ADVIES
  Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk, dat je dit bespreekbaar maakt
  Voel je vrij om deze emoties met ons te bespreken, of met iemand uit je omgeving


  Haargroei

  Haren groeien in je zwangerschap onder invloed van hormonen sneller en zijn wat dikker. Vaak krijg je een vollere haardos, maar ook haargroei op je buik tussen het schaambot en de navel komt frequent voor. Dit is een normaal verschijnsel en verdwijnt na de bevalling weer.


  Harde buiken

  Tijdens je zwangerschap kun je ervaren, dat je baarmoeder hard aanvoelt. De baarmoeder is een spier die zo nu en dan samentrekt, ook wel ‘harde buiken’ genoemd. Deze spiersamentrekkingen zijn pijnloos, voelen soms wel ongemakkelijk en komen onregelmatig voor. Dit is een normaal proces en veroorzaakt geen ontsluiting.

  Vanaf 36 weken zwangerschap komen harde buiken wat vaker voor. Dit is ter voorbereiding op de bevalling.

  ADVIES
  Als de harde buiken pijnlijk worden en in een regelmatig patroon komen (bijvoorbeeld iedere 10 minuten een harde buik) neem dan contact met ons op. Harde buiken kunnen namelijk het gevolg zijn van erge drukte, maar kunnen ook voorkomen bij een blaasontsteking of in het ergste geval een vroeggeboorte


  Hartkloppingen en kortademigheid

  In de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe. Hierdoor moet je hart harder werken om al het bloed rond te pompen en dit kun je merken in de vorm van hartkloppingen.

  Ook kun je last krijgen van kortademigheid. Zeker aan het einde van de zwangerschap komt dit voor, doordat de groei van de baby de longen wat in de verdrukking brengt.

  Heb je heel veel last van hartkloppingen of kortademigheid, neem dan contact op met ons of je huisarts.


  Jeuk

  Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van jeuk. Op de buik kan dit voorkomen door het oprekken van de huid door de groei van de baarmoeder. Ook zwangerschapshormonen kunnen voor jeuk zorgen over het hele lichaam.

  De jeuk verdwijnt snel weer na de bevalling.
  Heb je jeuk op je handpalmen of voetzolen of is de jeuk extreem, neem dan contact met ons op.

   

  ADVIES
  Douche niet te warm, smeer bij erge jeuk de huid in met mentholgel of –poeder


  Kramp in spieren

  Tijdens de zwangerschap komt kramp, vooral in de kuiten, vaak voor. De oorzaak ervoor is niet duidelijk.
  Het gebruik van extra magnesium of calcium is niet zinvol gebleken.

  ADVIES
  Trek tijdens de kramp de tenen naar het scheenbeen toe


  Misselijkheid

  Vooral in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door hormonale veranderingen. Niet eten maakt het meestal erger.

  Advies:

  • Eet voordat je opstaat wat licht verteerbaar voedsel (beschuitje, cracker met eventueel een kop thee).
  • Eet verdeeld over de dag kleine, lichte maaltijden zodat je maag gedurende de dag altijd een beetje gevuld is. Vermijd vet eten of heel sterk gekruid eten.

  Als bovenstaande adviezen niet voldoende helpen of houd je helemaal niets binnen, neem dan contact op met ons of je huisarts.


  Moeheid

  Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door hormonale veranderingen.

  Ook in de laatste weken van de zwangerschap komt vermoeidheid veel voor. Zwaardere lichamelijke belasting is hier een oorzaak van, maar ook slapen zwangeren in de laatste weken vaak slecht.

  Bloedarmoede is zelden een oorzaak van moeheid. Het ijzergehalte wordt tijdens de zwangerschap minimaal twee keer bepaald, bij de eerste controle en rond 30 weken. Bij klachten van ernstige moeheid wordt deze frequenter bepaald.

  ADVIES
  Ga op tijd naar bed, probeer wat te lezen voordat je gaat slapen of neem een warme douche, eet gezond en gevarieerd en neem, desnoods overdag, wat meer rust


  Obstipatie

  Onder invloed van het hormoon progesteron werken de darmen in de zwangerschap trager. Ontlasting is hierdoor harder en komt minder vaak.

  ADVIES
  Eet vezelrijke voeding (bruin brood, rauwkost, fruit – sinaasappels, kiwi’s, pruimen),
  drink minimaal 1,5-2 liter vocht per dag en zorg voor voldoende lichaamsbeweging

  Werken de bovenstaande adviezen niet voldoende, dan kun je laxerende middelen gebruiken. Denk hierbij aan laxeersiroop of stoelgangbevorderende producten die te koop zijn in de supermarkt. Vraag bij erge klachten van obstipatie advies aan ons.


  Pigmentvlekken

  In je zwangerschap neemt je pigmentatie toe onder invloed van het hormoon oestrogeen. Dit kun je merken aan een donker streepje die verschijnt tussen je schaambot en navel, ook wel ‘linea nigra’ genoemd. Tepels kleuren ook donkerder onder invloed van dit hormoon. Door de zon kunnen er bruine vlekken in je gezicht ontstaan, een zogenaamd ‘zwangerschapsmasker’.

  Na de zwangerschap verdwijnt de pigmentatie meestal vanzelf. Alhoewel een zwangerschapsmasker, in mindere mate, blijvend kan zijn.

  ADVIES
  Bescherm je huid tegen de zon met zonnebrand of schaduw


  Plassen

  Naarmate de baarmoeder groeit komt er meer druk op de blaas waardoor je in de zwangerschap vaker zult moeten plassen. Dit is een normaal verschijnsel.

  Je bent als zwangere wel meer vatbaar voor een urineweginfectie. Dit komt, omdat de urine ‘zoeter’ is en de urinebuis wat verwijd is door hormonen. Bacteriën komen op deze manier makkelijker binnen en kunnen in de zoete omgeving sneller groeien.

  ADVIES
  Heb je klachten van frequent plassen in combinatie met pijn of een branderig gevoel met plassen, een zeurende onderbuikpijn of harde buiken, neem dan contact op met ons. Wij kunnen je klachten verifiëren en eventueel adviseren urine naar de huisarts te brengen. De eventuele diagnose blaasontsteking zal de huisarts stellen. Bij een bewezen urineweginfectie kun je tijdens je zwangerschap probleemloos behandeld worden met antibiotica.


  Rug- en bekkenpijn

  Tijdens de zwangerschap veranderen je gewicht en houding door de groei van de baarmoeder. Bekkengewrichten worden onder invloed van hormonen meer beweeglijk als voorbereiding op de bevalling. Hierdoor kunnen lage rugklachten ontstaan, maar ook pijn in het schaambotje en bovenbenen.

  ADVIES
  Een goede houding kan de klachten verminderen. Bewegen is goed en wissel zitten, staan en lopen regelmatig af. Zorg dat je bij het bukken of tillen de knieën buigt en draag geen hoge hakken. Geef je onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als je uit bed komt eerst op je zij, en druk jezelf zijwaarts omhoog.

  Werken bovenstaande adviezen niet voldoende, neem dan contact met ons op. Eventueel is fysiotherapie ook een mogelijkheid om ernstige rug- en bekkenklachten te verlichten.


  Spataderen

  Een spatader is een soort verwijding van de vaatwand door een verhoogde druk in de ader. In de zwangerschap ontstaan (of verergeren bestaande) spataderen sneller. Dit komt omdat zwangeren onder invloed van hormonen slappere vaatwanden hebben, er tijdens de zwangerschap meer bloed in de circulatie aanwezig is en er bestaat een verhoogde druk in de vaten door vertraagde afvoer van bloed.

  • Spataderen komen voornamelijk in de benen voor, maar kunnen ook in schaamlippen voorkomen;
  • Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af;
  • Ook het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.

  ADVIES
  Beweeg regelmatig en probeer lang staan en lang zitten te voorkomen en leg de benen tijdens een rustmoment omhoog


  Vaginale afscheiding

  In de zwangerschap maken de vagina en baarmoedermond meer afscheiding aan. Dit komt omdat deze zeer goed doorbloed zijn. De afscheiding is normaal gesproken reukloos, helder of witgelig van kleur en ‘waterig’ dik.

  ADVIES
  Neem contact op met ons of je huisarts als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft of als je jeuk, pijn of een branderig gevoel hebt. Een bacteriële of schimmelinfectie kan deze klachten veroorzaken. Deze kunnen tijdens de zwangerschap goed behandeld worden.


  Vocht vasthouden

  Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast, je krijgt dikke voeten, enkels en vingers. Dit komt omdat er meer vocht in de circulatie aanwezig is. In de zwangerschap treedt dit vocht sneller buiten de circulatie en komt in het weefsel terecht. Daarnaast zorgt het gewicht van de zwangere buik ervoor, dat het vocht minder makkelijk terug de circulatie in kan. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren.

  Na de bevalling zal het vocht weer worden opgenomen in de circulatie en plas je overtollig vocht uit.

  ADVIES
  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, drink minimaal 1,5-2 liter vocht en leg de benen wat hoger bij het zitten of liggen


 • Bandenpijn

  Bandenpijn is een pijn die ontstaat, doordat de spierbanden die de baarmoeder dragen, uitrekken. Het voelt als een stekende pijn aan de zijkant van de buik en liezen en treedt dus voornamelijk op tijdens een (snelle) groeiperiode van de baarmoeder. Bandenpijn is niet gevaarlijk.

  Vermijd plotselinge bewegingen, til niet te zwaar en wissel lichaamshoudingen af

 • Bloedverlies

  Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap en dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies.

  Helderrood bloedverlies vanaf 16 weken zwangerschap behoeft altijd aandacht.

  Neem bij bloedverlies altijd contact met ons op.

 • Bloedneus en tandvleesbloedingen

  In je zwangerschap raken slijmvliezen, zoals aan de binnenkant van je neus en mond, beter doorbloed. Hierdoor gaat het makkelijker bloeden, bijvoorbeeld bij het snuiten van je neus of het tandenpoetsen. Dit is geheel onschuldig.

  Zorg voor een goede mondhygiëne en laat eventuele tandvleesontstekingen behandelen bij de tandarts

 • Brandend maagzuur

  Onder invloed van zwangerschapshormonen, verslapt de kringspier tussen de slokdarm en de maag. Hierdoor kan er maagsap in de slokdarm terecht komen en brandend gevoel en zure oprisping veroorzaken. Naarmate de zwangerschap vordert, kun je er meer last van krijgen, omdat je maag meer in de verdrukking komt door de groeiende baarmoeder.

  Advies bij brandend maagzuur:

  1. Vermijd voedingsmiddelen, die prikkelend werken op je maag en dus klachten van brandend maagzuur kunnen verergeren.
   Hierbij kun je denken aan koffie, sinaasappelsap, vet of sterk gekruid eten en koolzuurhoudende dranken.
  2. Slaap met een extra kussen of zorg ervoor, dat het hoofdeind van het matras wat hoger komt te liggen.
  3. Melkproducten (melk, vla) binden het maagzuur en deze producten kunnen dus klachten van brandend maagzuur verminderen.

  Werken bovenstaande adviezen niet afdoende, haal dan na overleg met ons bij de apotheek of drogist tabletten of een drankje, welke helpt tegen brandend maagzuur.

 • Emoties

  Voor de meeste mensen is de zwangerschap een periode met grote veranderingen. Zwangerschap gaat gepaard met veel verschillende, soms wisselende emoties voor jou en voor je partner. Dit kunnen positieve en negatieve emoties zijn.

   

  ADVIES
  Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk, dat je dit bespreekbaar maakt
  Voel je vrij om deze emoties met ons te bespreken, of met iemand uit je omgeving

 • Haargroei

  Haren groeien in je zwangerschap onder invloed van hormonen sneller en zijn wat dikker. Vaak krijg je een vollere haardos, maar ook haargroei op je buik tussen het schaambot en de navel komt frequent voor. Dit is een normaal verschijnsel en verdwijnt na de bevalling weer.

 • Harde buiken

  Tijdens je zwangerschap kun je ervaren, dat je baarmoeder hard aanvoelt. De baarmoeder is een spier die zo nu en dan samentrekt, ook wel ‘harde buiken’ genoemd. Deze spiersamentrekkingen zijn pijnloos, voelen soms wel ongemakkelijk en komen onregelmatig voor. Dit is een normaal proces en veroorzaakt geen ontsluiting.

  Vanaf 36 weken zwangerschap komen harde buiken wat vaker voor. Dit is ter voorbereiding op de bevalling.

  ADVIES
  Als de harde buiken pijnlijk worden en in een regelmatig patroon komen (bijvoorbeeld iedere 10 minuten een harde buik) neem dan contact met ons op. Harde buiken kunnen namelijk het gevolg zijn van erge drukte, maar kunnen ook voorkomen bij een blaasontsteking of in het ergste geval een vroeggeboorte

 • Hartkloppingen en kortademigheid

  In de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe. Hierdoor moet je hart harder werken om al het bloed rond te pompen en dit kun je merken in de vorm van hartkloppingen.

  Ook kun je last krijgen van kortademigheid. Zeker aan het einde van de zwangerschap komt dit voor, doordat de groei van de baby de longen wat in de verdrukking brengt.

  Heb je heel veel last van hartkloppingen of kortademigheid, neem dan contact op met ons of je huisarts.

 • Jeuk

  Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van jeuk. Op de buik kan dit voorkomen door het oprekken van de huid door de groei van de baarmoeder. Ook zwangerschapshormonen kunnen voor jeuk zorgen over het hele lichaam.

  De jeuk verdwijnt snel weer na de bevalling.
  Heb je jeuk op je handpalmen of voetzolen of is de jeuk extreem, neem dan contact met ons op.

   

  ADVIES
  Douche niet te warm, smeer bij erge jeuk de huid in met mentholgel of –poeder

 • Kramp in spieren

  Tijdens de zwangerschap komt kramp, vooral in de kuiten, vaak voor. De oorzaak ervoor is niet duidelijk.
  Het gebruik van extra magnesium of calcium is niet zinvol gebleken.

  ADVIES
  Trek tijdens de kramp de tenen naar het scheenbeen toe

 • Misselijkheid

  Vooral in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door hormonale veranderingen. Niet eten maakt het meestal erger.

  Advies:

  • Eet voordat je opstaat wat licht verteerbaar voedsel (beschuitje, cracker met eventueel een kop thee).
  • Eet verdeeld over de dag kleine, lichte maaltijden zodat je maag gedurende de dag altijd een beetje gevuld is. Vermijd vet eten of heel sterk gekruid eten.

  Als bovenstaande adviezen niet voldoende helpen of houd je helemaal niets binnen, neem dan contact op met ons of je huisarts.

 • Moeheid

  Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door hormonale veranderingen.

  Ook in de laatste weken van de zwangerschap komt vermoeidheid veel voor. Zwaardere lichamelijke belasting is hier een oorzaak van, maar ook slapen zwangeren in de laatste weken vaak slecht.

  Bloedarmoede is zelden een oorzaak van moeheid. Het ijzergehalte wordt tijdens de zwangerschap minimaal twee keer bepaald, bij de eerste controle en rond 30 weken. Bij klachten van ernstige moeheid wordt deze frequenter bepaald.

  ADVIES
  Ga op tijd naar bed, probeer wat te lezen voordat je gaat slapen of neem een warme douche, eet gezond en gevarieerd en neem, desnoods overdag, wat meer rust

 • Obstipatie

  Onder invloed van het hormoon progesteron werken de darmen in de zwangerschap trager. Ontlasting is hierdoor harder en komt minder vaak.

  ADVIES
  Eet vezelrijke voeding (bruin brood, rauwkost, fruit – sinaasappels, kiwi’s, pruimen),
  drink minimaal 1,5-2 liter vocht per dag en zorg voor voldoende lichaamsbeweging

  Werken de bovenstaande adviezen niet voldoende, dan kun je laxerende middelen gebruiken. Denk hierbij aan laxeersiroop of stoelgangbevorderende producten die te koop zijn in de supermarkt. Vraag bij erge klachten van obstipatie advies aan ons.

 • Pigmentvlekken

  In je zwangerschap neemt je pigmentatie toe onder invloed van het hormoon oestrogeen. Dit kun je merken aan een donker streepje die verschijnt tussen je schaambot en navel, ook wel ‘linea nigra’ genoemd. Tepels kleuren ook donkerder onder invloed van dit hormoon. Door de zon kunnen er bruine vlekken in je gezicht ontstaan, een zogenaamd ‘zwangerschapsmasker’.

  Na de zwangerschap verdwijnt de pigmentatie meestal vanzelf. Alhoewel een zwangerschapsmasker, in mindere mate, blijvend kan zijn.

  ADVIES
  Bescherm je huid tegen de zon met zonnebrand of schaduw

 • Plassen

  Naarmate de baarmoeder groeit komt er meer druk op de blaas waardoor je in de zwangerschap vaker zult moeten plassen. Dit is een normaal verschijnsel.

  Je bent als zwangere wel meer vatbaar voor een urineweginfectie. Dit komt, omdat de urine ‘zoeter’ is en de urinebuis wat verwijd is door hormonen. Bacteriën komen op deze manier makkelijker binnen en kunnen in de zoete omgeving sneller groeien.

  ADVIES
  Heb je klachten van frequent plassen in combinatie met pijn of een branderig gevoel met plassen, een zeurende onderbuikpijn of harde buiken, neem dan contact op met ons. Wij kunnen je klachten verifiëren en eventueel adviseren urine naar de huisarts te brengen. De eventuele diagnose blaasontsteking zal de huisarts stellen. Bij een bewezen urineweginfectie kun je tijdens je zwangerschap probleemloos behandeld worden met antibiotica.

 • Rug- en bekkenpijn

  Tijdens de zwangerschap veranderen je gewicht en houding door de groei van de baarmoeder. Bekkengewrichten worden onder invloed van hormonen meer beweeglijk als voorbereiding op de bevalling. Hierdoor kunnen lage rugklachten ontstaan, maar ook pijn in het schaambotje en bovenbenen.

  ADVIES
  Een goede houding kan de klachten verminderen. Bewegen is goed en wissel zitten, staan en lopen regelmatig af. Zorg dat je bij het bukken of tillen de knieën buigt en draag geen hoge hakken. Geef je onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als je uit bed komt eerst op je zij, en druk jezelf zijwaarts omhoog.

  Werken bovenstaande adviezen niet voldoende, neem dan contact met ons op. Eventueel is fysiotherapie ook een mogelijkheid om ernstige rug- en bekkenklachten te verlichten.

 • Spataderen

  Een spatader is een soort verwijding van de vaatwand door een verhoogde druk in de ader. In de zwangerschap ontstaan (of verergeren bestaande) spataderen sneller. Dit komt omdat zwangeren onder invloed van hormonen slappere vaatwanden hebben, er tijdens de zwangerschap meer bloed in de circulatie aanwezig is en er bestaat een verhoogde druk in de vaten door vertraagde afvoer van bloed.

  • Spataderen komen voornamelijk in de benen voor, maar kunnen ook in schaamlippen voorkomen;
  • Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af;
  • Ook het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.

  ADVIES
  Beweeg regelmatig en probeer lang staan en lang zitten te voorkomen en leg de benen tijdens een rustmoment omhoog

  ADVIES BIJ FORSE KLACHTEN
  Heb je forse klachten van spataders, neem dan contact op met: http://www.praktijktholen.nl/spatader.html

 • Vaginale afscheiding

  In de zwangerschap maken de vagina en baarmoedermond meer afscheiding aan. Dit komt omdat deze zeer goed doorbloed zijn. De afscheiding is normaal gesproken reukloos, helder of witgelig van kleur en ‘waterig’ dik.

  ADVIES
  Neem contact op met ons of je huisarts als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft of als je jeuk, pijn of een branderig gevoel hebt. Een bacteriële of schimmelinfectie kan deze klachten veroorzaken. Deze kunnen tijdens de zwangerschap goed behandeld worden.

 • Vocht vasthouden

  Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast, je krijgt dikke voeten, enkels en vingers. Dit komt omdat er meer vocht in de circulatie aanwezig is. In de zwangerschap treedt dit vocht sneller buiten de circulatie en komt in het weefsel terecht. Daarnaast zorgt het gewicht van de zwangere buik ervoor, dat het vocht minder makkelijk terug de circulatie in kan. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren.

  Na de bevalling zal het vocht weer worden opgenomen in de circulatie en plas je overtollig vocht uit.

  ADVIES
  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, drink minimaal 1,5-2 liter vocht en leg de benen wat hoger bij het zitten of liggen