Skip to main content

Advies: Zorg dat je anticonceptie hebt geregeld voordat je weer gaat vrijen!

Mocht je tijdens je zwangerschap al vragen hebben t.a.v. anticonceptie na je bevalling, bespreek dit dan gerust met ons tijdens het spreekuur.

Anticonceptie

In onze praktijk kun je terecht voor anticonceptieadvies. Dat kan zowel vóór een kinderwens zijn als na je bevalling.

Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de verschillende vormen van anticonceptie met je door. Jouw wensen en eventuele medische indicaties worden besproken zodat je tot een weloverwogen keuze kunt komen.
Dit consult kan plaats vinden tijdens je nacontrole na de bevalling of je kunt een aparte afspraak maken.
Als je je keuze gemaakt hebt, kunnen wij een recept voorschrijven voor een anticonceptiepil, -pleister, de Nuvaring, het hormoonhoudend- of koperspiraal of het hormoon-implantatiestaafje.

Plaatsing spiraal of implantatiestaafje

Je kunt bij ons terecht voor het plaatsen, verwijderen of verwisselen van een spiraal of het hormoon-implantatiestaafje. Ook als je nooit zwanger bent geweest of als je elders voor een zwangerschap onder controle bent geweest, ben je van harte welkom. Hiervoor maak je een afspraak bij Marjolein die inmiddels sinds 2016 wekelijks plaatsingen doet.

Plaatsing bij ons wordt door alle zorgverzekeraars vergoed, Wel gaat het soms van het eigen risico af. Het spiraal of implantatiestaafje zelf, wordt alleen vergoed als dat in je aanvullende verzekering is opgenomen. Bekijk daarvoor dus eerst je verzekeringspolis.

Anticonceptie na de bevalling

Het is niet van te voren te voorspellen wanneer je na je bevalling weer vruchtbaar bent: dit verschilt per vrouw en is deels afhankelijk van of je borstvoeding geeft of niet.
Belangrijk is om je te realiseren dat je al twee weken na je bevalling weer vruchtbaar kunt zijn, ook wanneer je borstvoeding geeft!

Voor meer informatie kijk op: www.anticonceptie.nl of op: deverloskundige.nl

Hormoonhoudend spiraal (Kyleena of Mirena)

Het hormoonhoudend spiraal maakt het voor zaadcellen moeilijker om door het slijm van de baarmoedermond te dringen en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies. Het spiraal bevat het hormoon progestageen dat geleidelijk wordt afgegeven aan de baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.

De Mirena geeft meer hormoon per 24 uur af dan de Kyleena, dit is de reden waarom de Mirena vooral ingezet wordt bij vrouwen die te kampen hebben met overmatig bloedverlies tijdens menstruaties. Het hormoonhoudend spiraal kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. De Mirena biedt 8 jaar bescherming, de Kyleena 5 jaar.

Koperspiraal (T-safe)

T-safe is het meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het koperhoudende spiraal is een methode zonder hormonen. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief, zodat er geen maandelijkse bevruchting plaatsvindt. Ook geeft het koperspiraal een steriele ontstekingsreactie op het baarmoederslijmvlies, waardoor innesteling van een eventueel bevruchte eicel, wordt voorkomen.

Je behoudt jouw eigen natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste menstruaties wat eerder komen dan gebruikelijk, pijnlijker zijn of wat langer duren. Vaak gaan deze ook gepaard met wat ruimer bloedverlies. Na 2 of 3 maanden zal meestal je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon, maar kan ook wat heftiger blijven. Het spiraal kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode.

Anticonceptiestaafje (Implanon)

Het anticonceptiestaafje zit onzichtbaar onder de huid in je bovenarm en is zo ontworpen dat het continu een lage dosis hormonen (een progestageen) aan je lichaam afgeeft. Het staafje kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode.

De pil

In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast maken de pillen het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt met allerlei verschillende hormonen. De twee hoofdcategorieën zijn: de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen.

Combinatiepil

In de combinatiepil zitten twee hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. Het wordt afgeraden om de combinatiepil te gebruiken als je borstvoeding geeft.

Minipil

De pil zonder oestrogeen wordt ook wel de minipil genoemd. In de minipil zit alleen progestageen. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. Deze pil kun je gebruiken als je borstvoeding geeft.

Noodanticonceptie

Na onbeschermde gemeenschap zonder kinderwens kun je:

  • binnen 3 dagen of 72 uur, de Morningafterpil innemen. Deze is verkrijgbaar bij de apotheek of online. De Morningafterpil stelt de eisprong uit, maar als deze net geweest is, heeft deze pil geen effect.
  • binnen 5 dagen of 120 uur, kan er een koperspiraal geplaatst worden bij ons, waarmee innesteling kan worden voorkomen.

Voor meer informatie kijk op: www.anticonceptie.nl
of op: deverloskundige.nl