Skip to main content
Bevallen

Beladvies

Allereerst geldt: bel altijd bij ongerustheid of twijfel.

Na 37 weken zwangerschap

De ‘normale’ periode waarin de bevalling begint is tussen de 37-42 weken zwangerschap.
Ook hierbij geldt: bel bij ongerustheid of twijfel.
Verder: bel zodra je denkt ons nodig te hebben.

1. Regelmatige weeën

Een richtlijn over wanneer te bellen is het volgende:

Is het je eerste kind:
Bel bij 2 uur lang weeën, die om de 3-5 minuten komen en ongeveer 45-60 seconden aanhouden.

Is het niet je eerste kind:
Bel bij 1 uur lang weeën, die om de 3-5 minuten komen en ongeveer 45-60 seconden aanhouden.


2. Vruchtwaterverlies

Probeer wat vruchtwater op te vangen in een (urine-)potje of glaasje en doe een maandverband uit het kraampakket in, zodat wij de hoeveelheid en kleur goed kunnen bekijken.

Bel ’s morgens of overdag als:

Het hoofdje is ingedaald, het vruchtwater helder of wittig is en er geen regelmatige weeën zijn. Breken je vliezen in de late avond of nacht, is het hoofdje ingedaald, het vruchtwater helder en hebt je geen regelmatige weeën? Je mag dan in de ochtend bellen om dit aan ons door te geven. We spreken dan samen af wat te doen.

Bel direct als:

Het vruchtwater groen/bruin is en/of het hoofdje niet ingedaald zit (dit zullen we op het spreekuur tegen je vertellen).

Bel direct als:

Er sprake is van een dwarsligging of stuitligging. Probeer wat vruchtwater op te vangen in een (urine-)potje of glaasje en doe een maandverband uit het kraampakket in, zodat wij de kleur goed kunnen beoordelen.


3. (Helderrood) Bloedverlies

Gebruik een maandverband om het bloedverlies in op te vangen of maak foto’s. Dit helpt om aan ons duidelijk te maken om hoeveel bloedverlies het gaat en welke kleur dit heeft.

Heb je ruim helderrood bloedverlies, neem dan direct contact met ons op.

Aan het einde van de zwangerschap kun je wat slijm en/of een beetje bloed verliezen (slijmprop): dit is normaal en zegt niets over het tijdstip van bevallen.

Vroeggeboorte?

Als de bevalling vóór 37 weken zwangerschap begint of dreigt te beginnen, is dit te vroeg. Daarom geldt in deze situatie het volgende beladvies:

Bel vóór 37 weken zwangerschap direct bij
1. Regelmatige weeën
2. Vruchtwaterverlies
3. Bloedverlies

Goed om te weten

Bij elk telefonisch contact – en zeker als je denkt dat de bevalling begonnen is – vinden wij het erg prettig als je aan ons laat weten wat je graag zou willen en wat je van ons verwacht.
Geeft gerust aan dat je bijvoorbeeld even met ons wil overleggen, of juist een specifieke vraag hebt. Geef ook aan als je graag wil dat wij bij je komen kijken of een controle op de praktijk je zou geruststellen.