Skip to main content
Zwanger

Centering pregnancy

Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken? Zo zijn er nog veel meer dingen waar je over moet nadenken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn. Centering Pregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met andere zwangere vrouwen.

Wist je dat?  Het is wettelijk vastgelegd dat je werkgever je vrij moet geven voor het volgen van deze groepsbijeenkomsten.

De intake

Bij Centering Pregnancy vindt de eerste controle individueel plaats tijdens het reguliere spreekuur. Ook maken we dan de vitaliteitsecho.


Tweede controle: de termijnecho

Ook de tweede controle vindt plaats tijdens het reguliere, individuele spreekuur. We verrichten dan de termijnecho en bespreken je wensen t.a.v. prenatale screening (NIPT, 13- en 20-weken-echo).

De overige controles tot ongeveer 37 weken

De controles daarna worden niet meer individueel, maar in groepsverband aangeboden. Je vormt samen met een groep vrouwen, die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend, een sessiegroep. Tijdens een sessie wordt de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby, uitgevoerd en besproken. Vervolgens ga je in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven. Hierin ondersteun je elkaar.

Daarnaast leer je hoe je op een gezonde manier je zwangerschap kunt doorlopen. De bijeenkomsten zijn interactief, zodat er veel tijd en ruimte is om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het unieke aan Centering Pregnancy is dan ook de groepsdynamiek: alle zwangeren hebben hun eigen inbreng en spiegelen, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. Sessies vinden plaats in een groep van 8 tot 12 vrouwen. Tijdens de sessies speel je zelf een grote rol in je eigen zorgproces: je leert zelf je bloeddruk te meten, je zal jezelf wegen en je eigen dossier bijhouden.Begeleiding

Een groep wordt begeleid door twee vaste personen: een verloskundige en een praktijkassistente.

De bijeenkomsten vinden altijd plaats op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot aan het einde van je zwangerschap. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Dit is veel langer dan de reguliere controle die gemiddeld 15 minuten duurt. Daardoor is bij Centering Pregnancy de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter en is het beter mogelijk meer en uitgebreider factoren te bespreken die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

We begrijpen dat het vooraf moeilijk is om in te schatten of Centering Pregnancy iets voor je is. Daarom mag je komen ervaren hoe dit werkt. Als het na 2 bijeenkomsten niets voor je blijkt te zijn, kun je alsnog overstappen naar de reguliere zwangerschapszorg.