Skip to main content

Miskraam

Er is vastgesteld dat het hartje van de baby niet (meer) klopt of er is geen sprake van een gezonde, jonge zwangerschap. Dit wordt ook wel een miskraam genoemd.

We nemen je mee in wat je kunt verwachten en we hopen je de juiste tips te geven om met dit verlies om te kunnen gaan. Wat je nu meemaakt kan niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk zwaar zijn.

Komen miskramen vaak voor?

Verlies van een zwangerschap voor de zestien weken, komt voor bij ongeveer één op de tien zwangere vrouwen. Dit zijn enkel de vastgestelde verliezen door een verloskundige. Het echte percentage ligt hoger, zo ongeveer één op de vier vrouwen hebben minimaal één keer in hun leven een miskraam meegemaakt.

De kans is dus sterk aanwezig dat meerdere vrouwen in jouw omgeving dit ook hebben meegemaakt. Wanneer een jonge zwangerschap stopt met groeien, of het hartje stopt met kloppen, komt dit vaak omdat het lichaam signaleert dat er iets niet goed is in de aanleg van het kindje. In 90% van de miskramen is er direct na de bevruchting een fout ontstaan in de celdeling. Hierdoor is het kindje niet levensvatbaar en besluit het lichaam het af te stoten. De oorzaak van het stoppen van de groei of het hartje van het kindje, is zelden een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek ook niet nodig.

Eerste symptoom

Het eerste symptoom van een miskraam, is vaak vaginaal bloedverlies. Dit kan gepaard gaan met forse krampende pijn in je buik en je rug. Ook kan het voorkomen dat er tijdens de echo wordt vastgesteld dat het hartje van het kindje niet (meer) klopt, zonder dat je last hebt van bovengenoemde klachten.

Op dat moment wordt het verwachten van een kindje,
plots het verliezen van een kindje.

Wat te doen wanneer er is vastgesteld dat het hartje van de baby niet (meer) klopt of wanneer er geen sprake is van een gezonde, jonge zwangerschap?

Er zijn dan drie opties:

1. Afwachten

Als je kiest voor afwachten, heb je 70% kans om de zwangerschap spontaan te verliezen. Bloedverlies is vaak het eerste teken dat de miskraam op gang komt. Soms kan dit enige weken duren voordat het begint. Als de bloeding eenmaal is begonnen duurt dit meestal een paar dagen tot twee weken. Je zult buikpijn krijgen die te vergelijken valt met een forse ongesteldheid, soms kan het ook meer pijn doen dan dat. De hoeveelheid bloedverlies is wel meer dan een gemiddelde menstruatie. Ook kan je stolsels (stukken gestold bloed) verwachten. Zorg daarom dat je voldoende paracetamol en maandverband in huis hebt. Gebruik geen tampons. Hierdoor heb je meer kans op infectie.

Het voordeel van afwachten is dat het niet gevaarlijk is. Ook is er geen termijn aan hoe lang het veilig is om af te wachten. Het kan zolang als jij je hier goed bij voelt. Je hoeft niet naar het ziekenhuis, krijgt geen infuus of medicatie, je hebt vaak minder pijn en er vindt geen beschadiging van de baarmoeder en de baarmoedermond plaats. Hierdoor heb je ook geen verhoogde kans op verklevingen in de baarmoeder. Je zou je kindje kunnen opvangen, middels de watermethode (zie onder).

Het nadeel van afwachten kan zijn dat je niet weet wanneer de miskraam op gang zal komen. Dit kan emotioneel zwaar voor je zijn. Als het bloedverlies te veel blijkt te zijn, zul je alsnog naar het ziekenhuis moeten.

Indien je niet wilt afwachten of het afwachten heeft voor jou te lang geduurd, verwijzen wij je door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. De gynaecoloog zal samen met jou in gesprek gaan omtrent de andere methodes. Namelijk medicatie of curettage.

Watermethode

Wanneer het verlies van de zwangerschap op gang komt, kun je ervoor kiezen om te plassen door een vergiet. Zo kun je de zwangerschap opvangen wanneer het geboren wordt en spoelt het niet door het toilet. Wanneer je de zwangerschap hebt kunnen opvangen, kun je het in een bakje met water leggen. Dit heeft als voordeel dat je het beter kunt bekijken. Daarnaast behoudt het de natuurlijke vorm en kleur.

Ben je er wel van bewust, dat niet elke zwangerschap gevorderd is tot een termijn waarbij je een kindje kunt zien of herkennen. Bij een hele prille zwangerschap is het herkennen van een kindje dus moeilijker of niet altijd haalbaar.

Je mag ervoor kiezen om de zwangerschap te begraven. Bij een geboorte onder de vierentwintig weken mag dit overal. Er zijn verschillende gedenkplekken.

2. Medicatie

Als je kiest voor medicatie, heb je 85% kans dat de miskraam op gang komt. Wanneer je kiest voor medicatie verwijzen wij je door naar de gynaecoloog. De gynaecoloog schrijft dan tabletten Misoprostol en Mifepriston voor. Deze tabletten breng je thuis oraal of vaginaal in. De gynaecoloog zal je hier meer over vertellen.

Meestal wekken de medicijnen binnen een dag het bloedverlies en de buikpijn op. Hierdoor zal je binnen enkele dagen de zwangerschap verliezen.

Het voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer je de tabletten inneemt. Ook kun je de zwangerschap opvangen middels het gebruik van een vergiet en breng je geen beschadigingen toe aan je baarmoeder of baarmoedermond.

Het nadeel van medicatie is, is dat het vaak pijnlijker is dan een natuurlijk beloop. Ook kun je bijwerkingen krijgen, zoals; koorts, misselijkheid en diarree. Bij 15% van de vrouwen komt de miskraam niet op gang door de medicatie en is er een curettage nodig.

3. Curettage

Een operatieve ingreep door de gynaecoloog

Een curettage is een operatie. De operatie wordt verricht door de gynaecoloog. Hierbij ga je onder narcose (een roesje) en wordt de zwangerschap met een slangetje uit je baarmoeder gezogen. De duur van de operatie is ongeveer vijftien minuten. Als alles goed gaat, mag je diezelfde dag naar huis. 97-99% Van de vrouwen heeft een complete miskraam na een curettage.

Het voordeel is dat je weet wanneer het verlies van de zwangerschap zal plaatsvinden. De ingreep duurt kort en daarnaast ben je onder narcose. Hierdoor heb je minder lang last van pijn.

Het nadeel is dat je de zwangerschap niet kunt bekijken, het niet mee naar huis kan nemen of het kan begraven. Daarnaast is er ook een kleine kans dat er complicaties optreden bij de operatie. De mogelijke complicaties die kunnen optreden zijn; veel bloedverlies, beschadiging/gaatje in de baarmoeder (1%), verklevingen waardoor je mogelijk moeilijker zwanger kan worden (2%) of meer kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap (2%).

Wat belangrijk is, is dat je jezelf de tijd gunt om alle opties af te wegen. Het maken van een keuze kan soms lastig zijn. Weet dat er geen verkeerde keuze is. Praat met elkaar, je omgeving of met ons.

De dag nadat de miskraam is vastgesteld, zijn wij het gewend je te bellen. We zullen dan, wanneer je hier behoefte aan hebt, de opties met je bespreken.

Je kunt geen verkeerde keuze maken. Aan alle methoden zitten voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen zullen we hieronder beschrijven. Weet ook dat er altijd een tussenoplossing mogelijk is. Denk dan bijvoorbeeld aan afwachten maar wanneer het te lang duurt, alsnog voor de optie medicatie te kiezen.

Wanneer bellen met de verloskundige?

Vooropgesteld is ongerustheid altijd een reden om ons te bellen. 

Andere redenen om te bellen zijn:

  • Wanneer het bloedverlies op gang komt en je duizelig wordt, gaat zweten of het gevoel hebt flauw te vallen;
  • Wanneer je elk half uur een dik maandverband moet verwisselen omdat het doordrenkt is met bloed;
  • Koorts (temperatuur boven de 38°C);
  • Bij behoefte aan steun bij het omgaan van emoties of als je graag wil dat de verloskundige meedenkt;
  • Wanneer je na het verlies van de zwangerschap bloedverlies en buikpijn blijft houden en dit niet minder wordt. Het kan namelijk voorkomen dat er nog weefsel achtergebleven is in de baarmoeder.

Emotionele beleving

Emoties mogen er zijn

Als verwachten plots verliezen wordt, kun je verschillende emoties ervaren. Voorbeelden zijn; verdriet, boosheid, gevoel van falen, schuldgevoel of misschien het vertrouwen in je lichaam kwijt zijn. Het is belangrijk dat je weet dat deze emoties er mogen zijn en neem deze ook serieus, maar weet dat je nooit schuldig bent aan een miskraam. Het had namelijk nooit voorkomen kunnen worden.

Verwerking

Je kunt bij jezelf merken dat deze emoties veel energie van je vragen. Je kunt moe zijn. Gun jezelf de tijd om te rouwen over de zwangerschap die is geweest. Het is daarom ook een zeer legitieme reden om je ziek te melden op het werk. Je bent hierbij niet verplicht om precies te vertellen wat er aan de hand is.

Iedereen verwerkt verlies op zijn of haar eigen manier. Sommige mensen accepteren de situatie sneller zoals het is. Het gevoel dat je weer vooruit wilt kijken en gewoon weer verder wilt gaan met je dagelijkse bezigheden is dan ook helemaal normaal en niets om je voor te schamen. Het mag allemaal, geen enkele emotie is gek of verkeerd.

Impact op je relatie

Het verlies van een jonge zwangerschap mag impact hebben op je relatie. Accepteer van elkaar dat ieder er anders mee om kan en mag gaan. Het kan zijn dat je partner vanuit een ander perspectief naar het verlies van de zwangerschap kijkt. Het is niet altijd nodig om gevoelens van de ander volledig te begrijpen. Respecteer en luister naar elkaar. Vertel beiden jullie beleving. Oordeel niet.

Verlies delen

Ook kan het verlies impact hebben op je relatie met familie, vrienden of andere kinderen in het gezin. Het verliezen van de zwangerschap kan impact hebben op je toekomstplannen en je kinderwens. Deze kan versterkt worden of je kunt juist gaan twijfelen. Overweeg om het verlies te delen met andere kinderen uit het gezin. Kinderen hebben vaak door dat ouders verdrietig zijn. Het verlies van de zwangerschap en het daardoor bijkomende verdriet is geen taboe en mag je delen. Het kan fijn zijn om een open gesprek aan te gaan om zo alle lastige vragen en emoties samen te bespreken. Dit laat ook zien dat lastige onderwerpen en situaties in jullie gezin niet uit de weg gegaan worden.

Basisregistratie personen

Kinderen die levenloos geboren worden, kun je als ouders laten registreren in het Basisregister Personen (BRP) bij de gemeente. Het maakt hiervoor niet uit hoelang de zwangerschap heeft geduurd. Dit kan ook met terugwerkende kracht.

Denken aan de toekomst

Opnieuw zwanger

Het is belangrijk om te weten dat je bij een mogelijk volgende zwangerschap, een heel kleine kans hebt om wederom de zwangerschap te verliezen. Deze kans is deels afhankelijk van je voorgeschiedenis, leeftijd en gezondheid.

Ook is het niet gevaarlijk om direct opnieuw zwanger te worden, mocht deze behoefte er zijn. Wanneer je er emotioneel en lichamelijk klaar voor bent, is persoonlijk. Dit bepaal je zelf. Je kunt ook altijd bij ons op preconceptieconsult komen. Dit houdt in dat we samen naar een goede start voor een nieuwe zwangerschap kijken.

Begeleiding nieuwe zwangerschap

Indien je opnieuw zwanger bent, zijn wij ons ervan bewust dat deze zwangerschap, na het verlies van een eerdere zwangerschap, extra spannend kan zijn. Vertel ons wat je behoeften zijn. Zo kunnen wij jou het beste begeleiden in de zwangerschap.

Als verloskundigen zien wij veel mensen vol verwachting binnenkomen na een positieve zwangerschapstest. Ondanks dat je weet dat de kans op het verlies van een zwangerschap bestaat, zie je op dat moment al een hele toekomst voor je met een kindje. Op het moment dat wij jullie vertellen dat het hartje niet meer klopt of er geen sprake is van een gezonde, jonge zwangerschap, ziet de toekomst er ineens heel anders uit dan gedacht.
Weet dat je ook in deze periode kunt rekenen op onze zorg.

Heb je hulp nodig?

Mocht je het gevoel hebben dat de emoties de overhand nemen en blijf je veel piekeren. Komt de energie niet meer terug en voel je je somber? Bel ons. Denk je meer hulp nodig te hebben bij de verwerking van het zwangerschapsverlies, geef dit aan. Wij kunnen je verwijzen naar de juiste personen om dit verlies te verwerken en een plek te kunnen geven.