Skip to main content
Zwanger

Wat te regelen?

Een overzicht van te regelen zaken.

Voor meer informatie verwijzen we je naar: deverloskundige.nl

Kraamzorg

Wij raden je aan, kraamzorg vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap te regelen. Wij werken in onze regio veel samen met kraamcentrum DAT en kraamzorg de Eilanden. Het staat je vrij om voor een ander kraambureau te kiezen. Tijdens de tweede of derde controle krijg je folders van verschillende kraambureaus mee.
Zie verder bij kraambed wat de kraamverzorgende zoal doet in de eerste dagen na de bevalling.

Erkenning

Erkenning dient geregeld te worden om als vader een aantal rechten en plichten omtrent het kind te verkrijgen. Een kind dat buiten het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren, krijgt op deze manier een wettelijke vader. Deze man hoeft niet de biologische vader van het kind te zijn. Ook duo-moeders kunnen een kind erkennen, voor meer informatie hierover scroll naar de tab duo-moeders hieronder. Ben je getrouwd, of heb je een geregistreerd partnerschap, dan is het niet nodig erkenning te regelen. De wet beschouwt de echtgenoot/geregistreerd partner van de moeder automatisch als de vader, ook als hij niet de biologische vader van het kind is.

Ben je niet getrouwd, of heb je geen geregistreerd partnerschap, dan kun je bij voorkeur vóór de geboorte van het kind al erkenning regelen. Dit kan in elke gemeente in Nederland plaatsvinden en hoeft dus niet per se in de gemeente waar de ouders staan ingeschreven. De moeder van het te erkennen kind moet mee tijdens het bezoek aan de gemeente, of dient vooraf schriftelijk toestemming te hebben gegeven.

Vanaf 1 januari 2023 geldt: hebben jullie de erkenning geregeld, dan krijgt de partner van de zwangere na de geboorte van het kind direct gezag, ook als jullie niet getrouwd zijn of geregistreerd partners zijn.

Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag, informeer bij de gemeente of vraag het ons.

Vaccinaties

Om ervoor te zorgen dat je kind direct na de geboorte beschermd is tegen kinkhoest, kun je je als zwangere laten vaccineren. De antistoffen die je na de vaccinatie aanmaakt passeren de placenta en komen zo bij de ongeboren baby terecht. De vaccinatie is veilig. Het kinkhoestvaccin zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis. Het consultatiebureau verzorgt deze vaccinaties. Kijk op www.22wekenprik.nl of www.eenprikzogepiept.nl voor meer informatie.

Daarnaast kun je ervoor kiezen de griepprik nemen. Deze vaccinatie verkleint de kans om zelf griep te krijgen of om ernstig ziek te worden van griep. Dit geldt voor zowel jezelf als de baby. Ook deze vaccinatie is gratis en wordt verzorgt door het consultatiebureau. De griepprik kan alleen gehaald worden door zwangeren die verder dan 22 weken zwanger zijn tussen 15 oktober en 1 maart.

Zwangerschapsverlof

Iedere vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je zwangerschapsverlof gaat in vanaf 34 of 36 weken zwangerschap.

Het verlof bestaat uit twee delen: het zwangerschapsverlof en het bevallingsverlof.

Zwangerschapsverlof kun je opnemen vanaf 34 weken zwangerschap, dus 6 weken vóór de uitgerekende datum. Vanaf 36 weken zwangerschap moet je met verlof, dus 4 weken vóór de uitgerekende datum. Neem je minder dan 6 weken zwangerschapsverlof op, dan worden deze dagen bij je bevallingsverlof opgeteld.

Bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling en duurt minimaal 10 weken. Beval je eerder, dan blijft het bevallingsverlof op 10 weken staan. Beval je later, dan duurt het verlof automatisch langer. Vanaf 1 januari 2015 is het mogelijk om de laatste 4 weken van het bevallingsverlof gespreid op te nemen over een periode van 30 weken. Naast een regeling voor zwangerschapsverlof bestaat er ook een regeling voor ouderschapsverlof.

Vaderschapsverlof/Kraamverlof Als werkende partner of echtgenoot van een pas bevallen vrouw, heb je recht op 1 week geboorteverlof (het vroegere vaderschapsverlof). Dit geldt ook indien je parttime werkt. Daarnaast kun je maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens dit verlof krijg je geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Dit aanvullend geboorteverlof dient binnen 6 maanden na de geboorte van het kind te worden opgenomen. Indien je vrij moet nemen i.v.m. de bevalling, dan kun je calamiteitenverlof opnemen. Je krijgt dit verlof doorbetaald.

Zie voor meer informatie, o.a. over het aanvragen van het verlof: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verlof-en-vakantie/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof
Zie ook: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geboorteverlof-en-partnerverlof/vraag-en-antwoord/aanvullend-geboorteverlof-aanvragen

Zwangerschapsverklaring

Werkgevers hebben een zwangerschapsverklaring nodig om je verlof te kunnen regelen. Op deze ondertekende verklaring staan alleen je naam, geboortedatum en de uitgerekende datum. Deze verklaring zullen we digitaal verstrekken door deze te uploaden in jouw zwangerenportaal.

N.B. een zwangerschapsverklaring is pas geldig ná de termijnecho en mogen wij dus pas hierna verstrekken.

Zwangerschapscursussen

Er zijn tal van cursussen, die je helpen tijdens de zwangerschap gezond en fit te blijven en je voor te bereiden op de bevalling. Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht en dus een geheel eigen keuze. Wel zien wij het volgen van een cursus, zeker bij een eerste zwangerschap, als een mooie aanvulling op de medische zorg en voorbereiding die wij rond je zwangerschap bieden.

Wat is er zoal in de regio?

Voorbereiding op de bevalling:

Gezond zwanger:

  • Powermama Elisa den Arend;
  • ZwangerFit Geertje van Rooijen, Fysio Brielle;
  • Zwangerschapszwemmen.

Cursus voor aanstaande vaders:

Reisverklaring

Om als zwangere in een vliegtuig of op een veerboot mee te kunnen reizen, heb je van ons een reisverklaring nodig. Vraag er bij ons naar als dit aan de orde is. Deze verklaring zullen we digitaal verstrekken door deze te uploaden in jouw zwangerenportaal.
Verder is het handig om te weten dat je zelf digitaal toegang hebt tot al jouw medische gegevens via het zwangerenportaal, mocht je onverhoopt medische hulp nodig hebben in het buitenland.

Kraampakket

In een kraampakket zitten benodigdheden voor een thuisbevalling, maar ook spullen voor de verzorging van moeder en kind na de bevalling (dus ook na een ziekenhuisbevalling). Bij sommige (aanvullende) zorgverzekeraars krijg je je kraampakket thuisgestuurd. Krijg je dit pakket niet via je verzekeraar, dan moet je de benodigdheden zelf aanschaffen:

  • Celstof matjes / onderleggers (7-10 stuks)
  • Matrasbeschermer
  • Kraammatras
  • Kraamverband
  • Wattenbollen
  • Steriele gazen (2 doosjes 5x5cm en 10 stuks 10x10cm)
  • Alcohol 70%
  • Desinfecterende zeep
  • Cordring of navelklem
  • Stretchbroekje

Bij de apotheek kun je ook een kant-en-klaar kraampakket halen.

Klossen

Vanaf 36 weken zwangerschap is het nodig je bed op te hogen tot minimaal 70cm, met behulp van bijvoorbeeld klossen. Dit is nodig voor een eventuele thuisbevalling, maar ook voor het doen van controles na de bevalling en voor hulp bij het geven van borstvoeding.

Na je bevalling, of bij een thuisbevalling, kan een po nodig zijn. Klossen en een po kun je lenen bij Medipoint. Via hen kun je regelen dat alles op afspraak bij je thuis wordt bezorgd.

DUO-moeders

Sinds 1 april 2014 is het ook voor een duomoeder eenvoudiger om het ouderschap te krijgen over het kind van haar vrouwelijke partner. De te doorlopen stappen zijn afhankelijk van of het kindje is ontstaan door een onbekende, of bekende donor.

Voor de meest actuele informatie over DUO-moeders ga je naar: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-als-duomoeder-het-ouderschap-over-het-kind-van-mijn-partner.html

Moeders voor Moeders

Moeders voor moeders is een landelijke actieve organisatie die zich inzet voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen, waaruit het hCG-hormoon (zwangerschapshormoon) wordt gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Als je mee wilt doen met moeders voor moeders, meld je dan zo snel mogelijk aan zodra je weet dat je zwanger bent. Je kunt meedoen vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap. Aanmelden kan tot en met de 11e week van je zwangerschap.

Kijk hiervoor op: www.moedersvoormoeders.nl of meld je gratis aan via: 0181-327032.
De informatrice van onze regio maakt een afspraak met je zodra je jezelf hebt aangemeld en zij vertelt je precies hoe alles in z’n werk gaat.