Skip to main content
Zwanger

Onbedoeld zwanger

Wat zijn de mogelijkheden?

Voor aanvullende informatie verwijzen we je naar: FIOM en naar: Thuisarts.nl/abortus/ik-ben-ongewenst-zwanger 

Je bent onbedoeld zwanger,
wat nu?

Een beslissing nemen over wat te doen kan heel moeilijk zijn. In heel korte tijd moet je bedenken wat je wilt. Het kan helpen om je gedachten en gevoelens op een rij te zetten, deze op te schrijven of te praten met iemand die je vertrouwt. Ook helpt het om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zodat je weet welke keuzes er zijn.

Blij met de zwangerschap

Misschien ben je onbedoeld zwanger, maar ben je hier toch blij mee. Je kunt dan telefonisch of digitaal een afspraak(verzoek) maken.


Twijfels over je zwangerschap

Het kan ook zijn dat je zwanger bent en niet weet of je de zwangerschap wel wilt behouden. Je keuzemogelijkheden hangen af van hoe lang je zwanger bent. Het is daarom verstandig zo snel mogelijk een afspraak bij ons in te plannen, zodat we met een echo je zwangerschapsduur kunnen vaststellen. Dit kan ook (juist!) als je nog geen besluit hebt genomen over je zwangerschap. Op het moment dat de zwangerschapsduur duidelijk is, kunnen we je concreet vertellen wat je opties zijn. Het is belangrijk de tijd te nemen om te ontdekken wat de verschillende mogelijkheden voor jou betekenen. Hoe meer je weet over de mogelijkheden en welk effect ze hebben op jouw leven, hoe beter je kunt beslissen.

Kom je er niet goed uit wat je wilt met je zwangerschap? Bel ons dan voor een gesprek. Eve zal je helpen in de weg naar het nemen van een besluit. Wil je liever online hulp ontvangen bij je beslissing? Kijk dan op: FIOM


Overweeg je een abortus?

Als je overweegt om je zwangerschap te beëindigen dan is het belangrijk te weten hoe lang je zwanger bent omdat de duur van je zwangerschap van invloed is op de mogelijkheden om deze te beëindigen.

Als je het besluit tot zwangerschapsafbreking definitief hebt genomen, is het verstandig niet te lang te wachten met de behandeling. Hoe eerder de behandeling wordt uitgevoerd, hoe lichter deze is. Dit neemt niet weg dat het heel belangrijk is om de tijd te nemen voor een beslissing waar jij achter kunt staan.


Mogelijkheden voor zwangerschapsafbreking

  • Binnen 72 uur (3 dagen) nadat je onbeschermde seks hebt gehad, kun je morning-after-pil innemen. Hoe sneller je deze inneemt, hoe beter deze pil werkt. De morning-after-pil stelt namelijk de eisprong uit. Als deze al heeft plaatsgevonden, werkt de pil niet. De morning-after-pil kun je zonder recept kopen bij de drogist, (spoed/nacht)-apotheek, maar ook online bestellen als je dit prettiger vindt. Deze pil kost ongeveer € 15,-.
  • Binnen 120 uur (5 dagen) kun je bij ons terecht voor het plaatsen van een noodspiraal. Deze helpt innesteling voorkomen.
  • Zwangerschapsduur tot 6+2 weken. Je kunt kiezen voor een overtijdbehandeling met ‘de abortuspil’.
  • Zwangerschapsduur van 6+2 tot 9+0 weken. Je kunt kiezen voor een behandeling middels medicijnen (‘de abortuspil’) of een curettage (ook wel instrumentele behandeling).
  • Zwangerschapsduur vanaf 9+0 weken. Je kunt alleen kiezen voor een instrumentele behandeling.

Andere opties

Wist je dat behalve de zwangerschap behouden of voortijdig beëindigen er ook andere opties zijn? Zoals adoptie en pleegzorg. Bespreek deze opties tijdens je gesprek op de praktijk.


Goed om te weten

  • Wij begeleiden je bij een onbedoelde zwangerschap zonder oordeel;
  • Wij hebben een prettige samenwerking met huisartsen uit de regio bij onbedoelde zwangerschappen;
  • Wij besteden specifiek aandacht aan anticonceptie na een onbedoelde zwangerschap om herhaling van een onbedoelde zwangerschap te helpen voorkomen;
  • Er is geen wettelijke bedenktijd voor een abortusverzoek;
  • Je hebt geen verwijzing nodig voor een afspraak bij de verloskundige of abortuskliniek in geval van een onbedoelde zwangerschap;
  • Je bent niet de enige die onbedoeld zwanger is geworden. 1 op de 5 vrouwen wordt onbedoeld zwanger.