Skip to main content

Zwanger worden

Is er sprake van een kinderwens? Om je zwangerschap zo goed en gezond mogelijk te starten, is het verstandig bepaalde adviezen al op te volgen voordat je zwanger bent. Lees hier meer over foliumzuur, roken, alcohol en medicijngebruik.

Foliumzuur

Slik foliumzuur vanaf het moment dat je een kinderwens hebt (het liefst minimaal vier weken voordat je zwanger wordt) tot minimaal tien weken zwangerschap. Hiermee wordt de kans op een open ruggetje bij het kind en enkele andere aangeboren afwijkingen aanzienlijk verlaagd. Je kunt tabletten foliumzuur (0,4 of 0,5 mg) bij de drogist halen, zonder recept. Een andere mogelijkheid is om een multivitamine speciaal voor zwangeren te gebruiken – hier zit ook voldoende foliumzuur in.


Roken

Stop geheel met roken (zowel vrouwen als mannen)! Dit bevordert niet alleen de vruchtbaarheid, maar verkleint ook de kans op een miskraam en zorgt voor een betere ontwikkeling van het kind.


Alcohol

Drink geen alcohol in de periode dat je zwanger kunt worden. Het niet drinken van alcohol (door zowel de vrouw als de man) bevordert de vruchtbaarheid en is ook beter voor de ontwikkeling van het kind.


Medicijngebruik

Laat je huisarts en/of apotheker weten dat je een zwangerschapswens hebt. Zij kunnen bekijken of het nodig is te stoppen met bepaalde medicatie, of andere medicatie voor te schrijven die beter is tijdens de zwangerschap.

Heb je vragen ten aanzien van zwanger worden, bel gerust op het telefonisch spreekuur

We bieden ook de mogelijkheid om op afspraak langs te komen voor een kinderwensconsult. Tijdens dit consult wordt je huidige situatie in kaart gebracht. Hierop volgt een analyse (zo nodig met hulp van andere experts zoals huisarts, gynaecoloog of specialist) of er nog verbeterpunten zijn, die je kansen op een goede zwangerschap vergroten.